Allt om hudvård
Innan du väljer hudvårdsprodukter är det viktigt att veta din hudtyp och din huds nuvarande »hudtillstånd«, detta för att du ska använda rätt produkter, få ut det bästa av din hudvårdsrutin och uppnå maximalt resultat. Hos oss hittar du produkter för de fyra olika hudtyperna – normal, torr, fet och blandhy som är en blandning av torr/normal och fet hud. Vi erbjuder även produkter som specifikt balanserar hudens olika tillstånd såsom till exempel hud som är känslig, fuktfattig, har linjer, rynkor, är spänstfattig, har hyperpigmentering (mörka fläckar), förstorade porer, oren hud eller akne etc. Hudens tillstånd varierar och påverkas även av de olika årstiderna, med åldern, vid stress eller vid hormonell obalans.
HUDANALYS & PRODUKTREKOMMENDATION
Hitta din hudtyp och aktuella hudtillstånd utifrån vår information och få kunskap i att välja vilka produkter som är bäst för just din hud. För hudanalys, skicka in bilder samt beskrivning av din hudtyp och hudtillstånd till våra professionella hudterapeuter. Du är alltid välkommen att kontakta oss på hudterapeuten@inskin.se om du har frågor om våra produkter, din hudtyp eller behöver tips och rekommendation.
Hudtillstånd
Känslig
- Tunn hud som lätt blir irriterad och får rodnader
- Huden har synliga ytliga blodkärl och lätt till kraftigare rodnad
- Reagerar lätt på yttre och inre påfrestningar såsom hårt, kallt/varmt klimat, heta kryddor och vissa drycker
- Kan lätt reagera på starka produkter
- Den känsliga huden behöver lugnande och vårdande produkter som bygger upp motståndskraften i huden och skyddar mot yttre påfrestningar.
Fuktfattig/Yttorr hud
- Kan drabba alla hudtyper även fet hud
- Huden känns yttorr och fnasig med en lätt stramande känsla
- Vanligt hudtillstånd under vintern med kallare och torrare luft
- Den fuktfattiga huden behöver rikt med fukt från den dagliga hudvården och det är bra med återfuktande ansiktsmask 1-3 ggr/vecka (beroende på mask)
Mogen hud
- Huden har minskad elasticitet och spänst
- Har synliga linjer och rynkor
- Hudtonen upplevs mer ojämn
- Hudens naturliga sebum (fett) försvinner och huden blir mer torr
- Hormonell obalans kan påverka huden
- Huden blir torrare under klimakteriet
- Du behöver använda närande, återuppbyggande produkter med rikare konsistens (som innehåller oljor) samt återfuktande produkter som har anti-age-effekt. För att motverka ålderstecken rekommenderas produkter som stimulerar kollagen- produktionen vilket minimerar linjer och rynkor samt ger förnyad spänst.
Akne
- Akne är något som drabbar väldigt många någon gång i livet och kan delas in i lindrig akne, måttligt svår akne och svår akne. Akne bryter ofta ut i tonåren på grund av hormonella förändringar (kroppen producerar då mer könshormoner dvs testosteron.) När de hamnar i obalans stimuleras talgproduktionen i hårsäckarna och det blir en överproduktion av talg. Akne kan också vara ärftligt betingat. Akne hos kvinnor kommer och går underlivet och kan uppstå under puberteten, vid menscykeln, graviditet och menopausen. Hos männen brukar akne stabiliseras med åren.
- Akne beror bl.a. på en förhöjd talgproduktion, tilltagande tillväxt av bakterier och inflammation i den gemensamma utförsgången för hårfollikeln och talgkörteln. När talgkörteln täpps till av döda hudceller och fett bildas en propp. Talget ansamlas i hårsäckarna där också bakterien propionibacterium acnes trivs (den finns naturligt på huden) och bryter ner talget till fettsyror och glycerol. Fettsyrorna är irriterande för kroppen och kan leda till att inflammation bildas i talgkörteln. Då kan det uppstå en finne. Ibland bildas enbart en pormask men det kan även uppstå varfyllda bölder med akne om en hårsäck fylld med talg brister inåt.
- Akne återfinns oftare hos en normal, blandhud till fet hud och orsakas i många fall av hormonell obalans, stress, föroreningar och kan ofta vara ärftlig. även kosten anses på senare tid spela in
- Vårda huden med renande och lugnande anti-inflammatoriska produkter som inte täpper igen porerna eller irriterar det blossande akneområdet. Lämplig, regelbunden kemisk peeling rekommenderas (ej kornpeeling) så att porerna inte täpps igen.Torka inte ut huden. Återfukta huden med lätta, oljefria produkter. Kläm aldrig pormaskar eller finnar. Då kan man sprida inflammationer till näromliggande hudområden och få svårare problem. Sök hjälp hos hudläkare vid måttligt svår samt svår akne.
Hyperpigmentering/ Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH)
- Orsakas av att melaninet (pigmentet) i huden överproduceras i ett specifikt område vilket kan bero på flera olika faktorer. De vanligaste orsakerna är solexponering, hormonförändringar, genetiska faktorer, hudinflammation (hudskador) och ålder.
- Pigmentfläckar är mörka, platta fläckar som kan variera i form och storlek
- Använd solskyddsfaktor året om med minst SPF 30 för att undvika eller förebygga hyperpigmentering. Var noga med att applicera rätt mängd solcreme och återapplicera den ofta vid solexponering.
- Kemisk peeling och syror som exempelvis AHA-syra, mandelsyra, salicylsyra, azelainsyra, kojisyra och retinoider kan förbättra utseendet på mörka fläckar.
Det finns olika former av hyperpigmentering och detta är de vanligaste typerna:
- Pigmentfläckar/åldersfläckar: små mörka fläckar som beror på solexponering,de uppkommer över hud som utsatts för sol (vanligare över ansikte, händer och armar).
- Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH): det är en missfärgning som uppstår efter en hudskada, inflammation eller sår i huden. Det är vanligt för personer med akne samt efter invasiva hudvårdsbehandlingar som bl.a. laser, dermarbasion och kemisk peeling. Fläckarna kan vara från ljust bruna till svarta och de blir möRkare vid solexponering och vissa läkemedel.
- Melasma (även kallat kloasma); brungrå, oregelbundna fläckar som uppkommer vid solning beroende på att UV-strålningen stimulerar melanocyterna (pigmentet som gör huden mörkare). Dessa uppträder ofta hos yngre kvinnor samt gravida och kallas även “graviditetsmask” och de kan även orsakas av hormonförändringar samt p-piller och kan vara ärftlig betingade. Om huden utsätts för solexponering efter att fläckarna bleknat så kan de komma tillbaka. Melasma uppträder oftare hos de med mörkare hudfärg eftersom de har mer aktiva melanocyter.